În Rio Olympic Arena, în perioada 16 – 22 aprilie, sala construită pentru Jocurile Panamericane din 2007, aflată în Barra da Tijuca, se vor afla la start candidații pentru ocuparea ultimelor locuri rămase disponibile pe tabloul principal al concursurilor olimpice ale gimnasticii (artistică, ritmică, trampoline). Între aceștia regăsindu-se și echipele României: Cătălina Ponor, Diana Bulimar, Anamaria Ocolișan, Sivia Zarzu, Dora Vulcan, Andreea Iridon, Maria Holbură – rezervă (antrenori Lucian Sandu, Adela Popa, Maria Fumea) și Marian Drăgulescu, Marius Berbecar, Cristian Bățagă, Vlad Cotuna, Andrei Muntean, Andrei Ursache, Laurențiu Nistor (antrenori – Ioan Suciu, Ștefan Gal, Vasile Vug).
Potrivit www.romgym.ro, este pentru a doua oară în istoria calificărilor olimpice că acestea se desfășoară în două tururi, debutul acestui sistem fiind pus în aplicare pentru J.O. de la Londra, cu acel „London Preepares” din ianuarie 2012. Primul „tur” îl constituie Campionatele Mondiale din anul precedent celui olimpic, cu o calificare direct a primelor 8 echipe și a medaliaților de la concursurile pe aparate, cel de al doilea acest „Test Event”, la finalul căruia se vor cunoaște ultimele 4 formații precum și ultimele poziții individuale.
În total, în vară, își vor disputa gloria olimpică 196 (98 gimnaști și 98 gimnaste) de sportivi, 60 dintre aceștia (la fiecare categorie) fiind componenți ai echipelor calificate. Dar, pentru a ajunge acolo, unele formații sau unii sportivi, mai au de urcat acest „munte” al calificării, unul care se anunță a fi la cote foarte înalte. La nivelul echipelor, vor lua parte formațiile care s-au situat pe locurile 9 – 16 la Campionatele Mondiale de la Glasgow, care își vor disputa 4 locuri, de asemenea, conform cotei își vor încerca șansele pentru concursul individual și sportivii din echipele aflate pe pozițiile următoare ale „mondialului”.
„Ne prezentăm, în competiția feminină, în situația, din păcate, de a avea o echipă incomplete. Așa cum a fost și la Glasgow, unde s-a ratat primul pas. Dacă la Campionatele Mondiale a lipsit Cătălina Ponor, ceea ce a constituit un mare dezavantaj, acum accidentarea Larise Iordache ne face să participăm la o cursă cu… handicap! Zarurile sunt aruncate! Totul, și, desigur, mă gândesc la obținerea calificării, se află în mâinile fetelor, fără a înțelege că se pune o presiune în plus asupra lor. Vor exista, desigur, și multe neprevăzute.
Este mai mult decât benefică prezența Cătălinei Ponor, care poate aduna echipa, o poate strange… Va fi un concurs în care se poate întâmpla orice. Să fim însă înțeleși, nimeni nu pleacă învins dinainte, deoarece fiecare își dorește calificarea, ceea ce sporește gradul de dificultate al întrecerii, o face să fie mai ascuțită, mai dură din toate punctele de vedere.
Și la băieți suntem într-o competiție acerbă cu sportivi extrem de cunoscuți – fie dacă îi amintesc doar pe cei din Germania sau Ucraina – , care alcătuiesc echipe de mare clasă. Băieții noștri vor încerca, desigur, să evolueze la maximum de posibilități, sunt mobilizați, porniți să-și apere șansele pe cât omenește este posibil. Dar și în cazul lor, întreaga evoluție va depinde mult de momentul concursului, care poate oferi surprize dintre cele mai neașteptate”, a declarat Adrian Stoica, președintele FRG, pentru sursa citată.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER